Opis przygotowania: Masło mieszamy z mielonym na drobno czosnkiem i posiekana pietruszka. Zawijamy w folię śniadaniową i wkładamy do zamrażarki .Pierś z kurczaka kładziemy na desce i robimy małą kieszonkę z grubszej strony piersi ok 2cm, wciskamy do kieszonki zamrożone masło, rozbijamy jajko i panierujemy pierś (mąka, jajko, bułka tarta). Podsmażamy panierowaną pierś na gorącym oleju aż się zabrązowi i wkładamy do pieca (185) zawiniętego w folię aluminiową. Pieczemy ok 40 min. Umyć liście z sałaty, pokroić w plasterki, resztę warzyw pokroić w małą kostkę, wymieszać razem, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Ugotowany ryż położyć na talerzu, obok sałatę, a następnie kieva. Podgrzać troszkę masła w mikroweli zrobionego wcześniej i polać nim kurczaka. |