Zupa borowikowa w dwóch kolorach |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: marchewka - 1 sztuka
seler - 1/2 sztuki
pietruszka - 1 sztuka
cebula średniej wielkości - 1 sztuka
Ząbek czosnku - 2 sztuki
kurczak - 500 gramów
Ziele angielskie - 2 sztuki
ziarenka czarnego pieprzu - 4 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
Zupa w torebce Borowikowa Knorr - 1-2 sztuki
koniak lub brandy - 2 łyżki
gęsta śmietana 22% - 100 mililitrów
groszek ptysiowy
|
Opis przygotowania: Zalej warzywa i porcję rosołową około litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, a następnie dodaj przyprawy ( ziele angielskiego, liść laurowy ziarnka czarnego pieprzu). Gotuj całość około 60 minut aż wywar nabierze aromatu i smaku.
Do tak powstałego wywaru dodaj jedną lub dwie Zupy borowikowe KNORR w zależności od ilości bulionu, całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę pogotuj, aby alkohol odparował.
Podziel gotową zupę na dwie części i do jednej części dodaj śmietanę, drugą część pozostaw tak jak jest .
Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się aby zupy się nie wymieszały ze sobą.
Podawaj zupę posypaną groszkiem ptysiowym
Rada: Aby wygodniej było nalać zupę, dobrze jest wykorzystać dwa rondelki z dziubkiem. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4419 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |