Ciasto tęczowe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: CIASTO:
2 szkl mąki
6 dużych jabłek
4 jajka
1,5 szkl cukru kryształ
1 szkl posiekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
KREM:
3 żółtka
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 małe puszki ananasów w krążkach
kostka margaryny
2 galaretki cytrynowe
dżem np. malinowy
|
Opis przygotowania: Jabłka pokroić w grubszą kostkę i zasypać cukrem. Żółtka utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do żółtek, kolejno wsypać orzechy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec 1h 10min w temp 180st C.
Krem:
Żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i ugotować budyń na soku z ananasów (ok 300ml soku). Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
Ugotować galaretki cytrynowe
Przełożenie ciasta:
Ciasto - krem - krążki ananasów - do każdej dziurki z ananasa włożyć dżem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 3689 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |