przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto tęczowe


Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
CIASTO:
2 szkl mąki
6 dużych jabłek
4 jajka
1,5 szkl cukru kryształ
1 szkl posiekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

KREM:
3 żółtka
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 małe puszki ananasów w krążkach
kostka margaryny
2 galaretki cytrynowe
dżem np. malinowy

Opis przygotowania:
Jabłka pokroić w grubszą kostkę i zasypać cukrem. Żółtka utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do żółtek, kolejno wsypać orzechy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec 1h 10min w temp 180st C.

Krem:
Żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i ugotować budyń na soku z ananasów (ok 300ml soku). Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.

Ugotować galaretki cytrynowe

Przełożenie ciasta:
Ciasto - krem - krążki ananasów - do każdej dziurki z ananasa włożyć dżem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 3689 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin