przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rigatoni z kurczakiem i pomidorami


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 2
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
Makaron rigatoni (rurki)
Mały filet z piersi kurczaka
Papryka słodka w proszku
Papryka ostra w proszku
Sól, pieprz
Oregano suszone
Bazylia suszona
2 pomidory
Łyżka masła
Mała cebula
3 ząbki czosnku
Śmietana 30%

Opis przygotowania:
Połowę paczki (ok 250g) makaronu rigatoni gotujemy al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Filet z piersi kroimy w małe kawałki i przyprawiamy suszoną bazylią i oregano, solą i pieprzem, papryką słodką i ostrą, smażymy na oliwie z oliwek, gdy mięso będzie ścięte (białe, ale nie zrumienione) dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w cienkie paski, chwilę przysmażamy po czym dodajemy pokrojone w kostkę (wcześniej sparzone, obrane ze skóry i wydrążone) pomidory. Dodajemy łyżkę masła i smażmy jeszcze 3-4 minuty często mieszając, możemy odrobinkę jeszcze posolić i dodać suszonej ostrej i słodkiej papryki, zalewamy około 125ml śmietany 30%, dokładnie mieszamy i redukujemy o połowę, dodajemy makaron i znów dokładnie mieszamy.

Smacznego :)
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 5654 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin