Polędwica wołowa z Camembert |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 Camembert Merci Chef ! 100 g z pieprzem
4 kawałki wołowiny (polędwica)
50g pieprzu ręcznie rozgniecionego
10ml oleju
30ml koniaku
sól do smaku
100ml śmietany
200ml bulionu wołowego
|
Opis przygotowania: Obtoczyć kawałki wołowiny w pogniecionym pieprzu, a następnie strząsnąć jego nadmiar. Pokroić camembert. Odstawić. Na patelni podgrzać olej i opiec kawałki mięsa z każdej strony na dużym płomieniu. Posolić i podlać koniakiem. Zdjąć mięso z patelni i położyć na każdym kawałku plastry camembert, włożyć do rozgrzanego do 150C piekarnika i piec przez 5 minut. W tym czasie wlać na patelnię gęsty bulion wołowy, zmniejszyć jego objętość i dodać śmietany. Podgrzewać, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. Wyciągnąć kawałki mięsa, rozłożyć na tacy lub talerzach i polać sosem z pieprzem bezpośrednio na ser.
Podawać z frytkami lub z sałatą. |
|
Region: Kuchnia francuska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: chefka |
Przepis czytano już 4755 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |