Opis przygotowania: 1.Nóżki oraz golonkę opal,oczyść i sparz.Nóżki włóż do sporego garnka.zalej 2,5 litra wody,włóż czosnek,obraną i pokrojon w ósemki cebulę,listki,ziele i pieprz ziarnisty oraz płaską łyżeczkę soli.Gdy woda zacznie się gotować,dodaj golonkę.Gotuj 3 godziny na małym ogniu,30 minut przed końcem gotowania dodaj lubczyk,obraną marchew i pietruszkę.
2.Wyjmij mięso,ostudź,oddziel od kości,pokrój.Marchew pokrój w plasterki.Wywar przecedź,ewentulanie przypraw do smaku solą i pieprzem,wlej ocet winny,wymieszaj.
3.W miesczkach układaj pokrojone mięso i marchewkę,zalej ostudzonym wywarem.Wstaw do lodówki,by galareta się ścieła.Przed podaniem udekoruj cząstkami cytryny oraz rukolą. |