| Babeczkiz sosem waniliowym | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 30 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 0Ocena: 0.00
5 dag gorzkiej czekolady
 1 l mleka
 2 jajka
 6 dag + 2 łyżki cukru
 3,5 dag kaszy manny
 1 opakowanie cukru waniliowego
 1 torebka waniliowego sosu na 500 ml . mleka
 4 truskawki do dekoracji
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1 . W rondelku zagotować 2 szklanki mleka . Kiedy zawrze , wsypać kaszkę , cukier waniliowy i 3 dag cukru . Gotować minutę , mieszając . Trochę czekolady zetrzeć na grube wiórki . Resztę połamać na kawałki , wrzucić do kaszki , mieszać , aż czekolada rozpuści się . Białka ubić z 3 dag cukru . Do masy w rondelku dodać żółtka  i pianę z białek . Zagotować .
 2 . Foremki o pojemności 250 ml . opłukać zimną wodą . Napełnić gorącą masą czekoladową . Przestudzić , wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę . W garnuszku zagotować 440 ml . mleka . Pozostałe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru i proszkiem na sos waniliowy . Wlać do wrzącego mleka . Mieszając , gotować , aż sos zacznie gęstnieć . Gotowe babeczki wybić z foremek . Ozdobić wiórkami czekoladowymi i cząstkami truskawek . Podawać z sosem waniliowym .
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  natalina4 | 
	| Przepis czytano już 5169 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |