Kaczka nadziewana jabłkami |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: 12 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 3 kg kaczki
3 jabłka
3 łyżki dżemu morelowego
sól
pieprz
1 duża pomarańcza
1 łyżeczka cynamonu
|
Opis przygotowania: 1 . Kaczkę umyj , osusz , natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz . Jabłka i pomarańczę obierz , pokrój w plastry , posyp cynamonem . Owocami napełnij kaczkę . Otwór zepnij wykałaczkami a nogi zwiąż sznurkiem . Skórę z wierzchu ponacinaj .
2 . Kaczkę włóż piersią do góry do brytfanki . Na wierzchu ułóż kilka plasterków pomarańczy. Piecz 3 godziny w 160 stopniach C . W połowie pieczenia posmaruj dżemem . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 6583 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |