przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Boczniaki duszone po francusku

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
50 dkg boczniaka,
3 łyżki masła,
1 cebulę,
75 ml białego wina,
1 szklanka rosołu lub wywaru z warzyw,
1 ząbek czosnku,
0.25 szkl. śmietany,
1 łyżka mąki,
1 łyżka natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.

Opis przygotowania:
Odzielić trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyć na rozgrzane masło impod smarzyć. Grzyby wyłożyć i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Połączyć cebulę z grzybami i z szklanką wywaru, posolić , popieprzyć, i dusić na wolnym ogniu. Gdy grzyby sa prawie miękkie wlać wino , a na koniec duszenia dodać śmietanę z mąką i posiekaną natkę pietruszki, zagotować i doprawić do smaku.
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 16232 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a termar






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin