Kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - Kiełbasa biała surowa firmy Gzella 1,5 kg
- olej 3-4 łyżki
- cebula 6-7 średnich sztuk
- czosnek 6 ząbków
- pomidory z puszki 2 puszki po 400g
- papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
- majeranek 3 łyżki
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku
|
Opis przygotowania: Kiełbasę natłuścić niewielką ilością oleju, upiec w piekarniku w 200°C na złoty kolor lub podsmażyć na patelni.
Cebulę pokroić w grube pióra, czosnek w plasterki i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebula powinna być jędrna, lekko twardawa. Następnie dodać przekrojone na pół pomidory razem z wodą, paprykę, majeranek i pieprz ziołowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym, doprowadzić do zagotowania. Dodać upieczoną, przekrojoną na pół białą kiełbasę. Całość poddusić na wolnym ogniu 5-6 minut, żeby kiełbasa wchłonęła smak sosu.
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.
Smacznego! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 3223 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |