przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piernik orzechowy

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
1/2 kostki masła
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1 łyżka miodu
1 jajko
3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
dekoracja:
polewa rumowa
cukier puder
2-3 łyżki orzechów włoskich

Opis przygotowania:
Stopić tłuszcz, dodać mleko, miód, jajko, wymieszać. W innym naczyniu przesiać mąkę, dodać cukier, przyprawę do pierników, kakao, sól proszek. Dodawać stopniowo stopione masło i mieszając mikserem doprowadzić do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane orzechy i ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej formy. Piec w temp. 180 stopni C ok. 45-50 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, przybrać połówkami orzechów i polać lukrem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5832 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin