przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Patelnia pełna białka: ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
" 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
" 200g ryżu brązowy Britta
" 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
" 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
" 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
" olej do smażenia
" 1 cebula
" 500 g szynki mielonej
" 200 g boczku wędzonego
" 1 łyżeczka curry
" 1 łyżeczka kuminu,
" 1/2 łyżeczki garam masala
" szczypta ostrego chilli
" 23 ząbki czosnku
" 1 jajko
" sól, pieprz

Opis przygotowania:
1. Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
2. Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu.
3. Na drugiej patelni i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij.
4. Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku.
5. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą.
6. Podawaj z ryżem brązowym Britta.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 1811 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin