|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Mus jabłkowy |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg kwaskowatych jabłek
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 białka
- 2 opakowania galaretki owocowej o dowolnym smaku
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- bita śmietana
|
Opis przygotowania: Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, zagotować, przelać do głębokiej miski i odstawić w chłodne miejsce. Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić, rozgotować w niewielkie ilości wody. Odparować, by masa zgęstniała. Ostudzić i lekko zmiksować. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z letnią masą jabłkową. Ponownie lekko zmiksować. Małymi porcjami dodawać do tężejącej galaretki. Ubijać lub miksować, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, posypać posiekanymi orzechami. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis czytano już 5673 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|