przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kuropatwy nadziewane

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
2 kuropatwy,
100 g masła,
100 g słoniny,
serca,
wątroby i żołądki z kuropatw,
3 łyżki przesianej tartej bułki,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
szczypta cukru i gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
1 jajko.

Opis przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 2 - 3 h w chłodne miejsce.
Drobno posiekane podroby utrzeć w misce z masłem i żółtkiem, dodać cukier, sól, gałkę i tartą bułkę. Masę dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka.
Nadziać kuropatwy, zaszyć otwór, owinąć kuropatwy cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką. Upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zarumieniły.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5277 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin