przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zapiekanka jarska

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 1.33
Składniki:
20 dkg ryżu,
1.5 szkl. mleka,
35 dkg kapusty białej lub włoskiej,
2 cebule,
2 marchwie,
kawałek selera,
5 dkg groszku zielonego,
3.5 łyżki tłuszczu,
2 grzyby suszone,
3 jaja,
pół szkl. śmietany,
tarta bułka,
pieprz ziarnisty,
gałka muszkatołowa,
sól do smaku.

Opis przygotowania:
Ryż ugotować na sypko na mleku. Kapustę pokrajać w kostkę. Warzywa oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej i udusić z dodatkiem tłuszczu razem z kapustą, podlewając wywarem z ugotowanych grzybów. Ostudzić. Ryż połączyć z jarzynami, przyprawami oraz ugotowanymi i posiekanymi jajami i śmietaną. Całość wymieszać, włożyć do naczynia (prodiża) wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Zapiec. Podawać z sosami i ziemniakami purée.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 10784 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin