| Śledź pod "pierzynką" cebulowo-jabłkową | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  30 min.Porcji:  2Głosów: 3Ocena: 5.00
- 3 średnie ziemniaki
 - 1 duży płat śledzia Matias (z beczki lub w oliwie)
 - 1 cebula
 - 1 duże jabłko
 - 4 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
 - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - szczypta soli
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach . W trakcie ich gotowania pokroić bardzo drobno cebulę i ugnieść ją by zmiękła. Jabłko obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Cebulę , jabłko, śmietanę zmieszać razem . Doprawić pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i szczyptą soli . Śledzia ( wymoczonego uprzednio o ile była taka potrzeba i oczyszczonego z ości ) ułożyć na połowię porcji cebuli z jabłkiem w sosie . Przykryć resztą sosu . Ugotowane ziemniaki obrać .Podawać gorące ułożone   przy śledziu w sosie .
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Ukochane danie śledziowe mojej Mamy . Upomina się o nie z częstotliwością raz na tydzień . W zasadzie gdyby nie moje kategoryczne protesty jadały byśmy takiego śledzia co piątek .
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 7261 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |