przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Śledzie po kaszubsku bd

Poziom: średni
Czas: 40 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Płaty śledziowe 500g
Cebula 1kg
Śliwki suszone 200g
Ogórek kiszony 3szt
Koncentrat pomidorowy,
Majeranek - dużooo,
Sól, pieprz czarny, liście laurowe,

Opis przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na dużej ilości oleju ale uważamy aby się nie przyrumieniła odrobina wody dodana w trakcie nam w tym pomoże. Teraz dodajemy śliwki suszone pokrojone na mniejsze kawałki i na koniec ogórek kiszony pokrojony w kostkę ale bez skórki. Dodajemy czarny pieprz, sól, liście laurowe i na koniec majeranek starty w rękach. Taki zestaw niespotykany dusimy aż kolor zrobi się prawie brunatny. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Powstały sos studzimy i przekładamy śledzie wcześniej namoczone w naszej zalewie.

Zalewa do śledzi:
Ocet 10% 1 szklanka
woda 2 szklanki
Cukier 1/2 szklanki
cebula 2 szt
liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec,
Wodę zagotowujemy, dodajemy cebulę, przyprawy i po chwili ocet. Taką miksturę studzimy i już do zimnej wkładamy śledzie. Może się uda, że dotrwają do Świąt.
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 4917 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin