Opis przygotowania: Namoczyć żelatynę w przegotowanym, zimnym mleku.
2 galaretki rozpuścić, w szklance wody (każda galaretka ma być rozpuszczona osobno) gdy zastygnie, pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem (dokładamy pod koniec ubijania)
Żelatynę namoczoną w mleku, podgrzać ciągle mieszając i rozpuścić (można zagotować) lekko przestudzić, wlać do ubitej śmietany wymieszać. Dodać pokrojoną galaretkę (można dać swoje ulubione bakalie) i lekko wymieszać. Wlać do tortownicy (tortownicę wykładamy folia aluminiową (wtedy nie czuć ciasta blachą)
Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml przegotowanej gorącej wody, studzimy, gdy zacznie tężeć, zalewamy wierzch śmietanowca.
Wcześniej jeżeli mamy, możemy udekorować owocami i dopiero zalać galaretką. Jeżeli zrobimy w mniejszej tortownicy ciasto będzie wyższe,jak w większej niższe.
Smacznego i polecam. |