Łopatka wieprzowa po węgiersku |
|
Poziom: łatwy Czas: 120 min. Porcji: 4 Głosów: 15 Ocena: 4.87 Składniki: - 2 kg łopatki wieprzowej
- 3-4 papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 słoik papryki konserwowej w słoiku
- 2 czerwone cebule
- majeranek lub oregano (według uznania)
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 4 łyżki octu winnego
- 1 pęczek pietruszki
- utarta skórka z cytryny
- śmietana
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Łopatkę osolić, popieprzyć :) i obsmażyć na patelni w całości. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki! Dodać pokrojoną w paski paprykę (surowa i konserwowa), dodać także cebulę pokrojoną w krążki, puszkę pomidorów, 2 łyżki papryki w proszku, 4 łyżki octu winnego, majeranek lub oregano. Zalać wodą aż do szczytu mięsa. Piec w 180 c przez 3 godziny. Po upieczeniu porcje na talerzu polewamy śmietaną, posypujemy pietruszką i utartą skórką cytryny. |
|
Region: Kuchnia węgierska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 39432 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |