Żubrówka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.00 Składniki: Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40%
- 1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 l wódki czystej o mocy 40%
|
Opis przygotowania: 1. Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką, odstawić do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
3. Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.
4. Wódkę można sporządzić też na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50% i maceruje 10 dni. Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95%, 5 g cukru i ok. 570 ml wody. |
|
Opis / Uwagi: - Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczną substancję, tzw. kamaryne, która nadaje wódce swoisty zapach i smak. |
|
Region: Kuchnia polska |
|
Przepis czytano już 7405 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |