|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Żur biały |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 0.5 l maślanki,
0.25 l słodkiego mleka,
0.5 l wody,
1 jajo,
1 żółtko,
25 dkg białego sera,
8 dkg masła,
1 pełna łyżka mąki pszennej,
sól.
|
Opis przygotowania: W większym, emaliowanym garnku zagotować wodę z solą. Mleko słodkie połączyć z maślanką, wbić całe jajo i żółtko, dodać łyżkę mąki i wszystko dokładnie roztrzepać. Do wrzącej wody, ciągle mieszając, wlewać powoli przygotowaną zawiesinę z jajami, doprowadzić do zagotowania, przez chwilę jeszcze pogotować i odstawić z ognia. Masło zrumienić i wlać do zupy. Ser biały pokruszyć lub pokroić w kostkę, nałożyć na talerze i zalać zupą. Podawać na gorąco. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 6161 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|