przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Żurek


Poziom: łatwy
Czas: 50 min.
Porcji: 7-8
Głosów: 8
Ocena: 4.50
Składniki:
Włoszczyzna
Sól/pieprz
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
Vegeta lub kostka rosołowa
10 deko boczku
cebula
3 pieczarki
3 ząbki czosnku
3 białe kiełbaski
Butelka żurku lub pół litra zakwasu
Majeranek
Śmietana 30%

Opis przygotowania:
Włoszczyznę obieramy i zalewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy ziela angielskie i liście laurowe, łyżeczkę soli i kostkę rosołową i gotujemy do miękkości warzyw, po czym wyjmujemy włoszczyznę (później możemy z niej zrobić sałatkę jarzynową), a nasz wywar warzywny odstawiamy na bok. Na dno rozgrzanego garnka lejemy odrobinkę oleju i podsmażamy na nim pokrojony w bardzo drobną i cienką kostkę boczek, chwilkę smażymy po czym dodajemy równie drobno pokrojone cebulę i pieczarki, posypujemy solą i pieprzem, chwilkę smażymy i dodajemy pokrojony czosnek. Zalewamy wcześniej ugotowanym wywarem warzywnym i dodajemy pokrojone w plasterki białe kiełbaski. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wlewamy żurek, pamiętając by dokładnie wstrząsnąć butelkę zanim wlejemy. Dokładnie mieszamy, dodajemy majeranek. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy około 125 ml śmietany 30% i znów mieszamy. Gotujemy na minimalnym ogniu 5 minut i gotowe.

Smacznego :)

____________

Jeśli chcielibyśmy zrobić własny zakwas to:
Do glinianki wsypujemy szklankę żytniej mąki i zalewamy litrem wody, mieszamy by nie było grudek. Dodajemy skórki z chleba razowego, 2 ząbki czosnku zgniecione, ale nie obrane, 2 ziela angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszamy i przykrywamy ścierką lub serwetką, obwiązujemy sznureczkiem lub gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie wyjmujemy skórki chleba, czosnek i przyprawy. W ten sposób otrzymujemy litr zakwasu, który starczy na 3 litry zupy. Do zupy, której przygotowanie opisałem wyżej wystarczy nam pół litra zakwasu więc resztę możemy przelać do słoika takiego jak na kiszonki i przechowywać przez bardzo długi okres czasu ;)
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4284 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin