Opis przygotowania: Połowę czekolad (po połowie z każdej ) roztopić najlepiej nad parą. Kawę ze śmietaną podgrzać. Nie wollno gotować!!!!!. Zdjąć z ognia, dodać masło, rozmieszać do rozpuszczenia i poŁączenia się skŁadników. Przestudzić.
Z letnią masą wymieszać stopioną czekoladę. Ma powstać jednolita masa.
Wysokie na 2- 3 cm naczynie wyłożyć folią przezroczystą. Wlać masę. Przykryć. Odstawić do lodówki do drugiego dnia.
Na drugi dzień masę wyłożyć na deskę, pokroić w kostkę, uformować kulki, do środka dodawać np. orzech laskowy, migdaŁ obrany, żelka, lub rodzynka itp. odstawić do lodówki na godzinę.
Pozostałą czekoladę rozpuścić.
Zanurzyć pralinki, osączać. Schłodzić.
Kulki pozawijać w różne pazŁotka lub w celofan dekorując malutką wstążeczką. Następnie do każdej smacznej, sŁodkiej bombki doczepić nitkę i zawieszamy na choinkę. Powinno wyjść okoŁo 40 bombeczek:) |