przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Łopatka wieprzowa po węgiersku

Poziom: łatwy
Czas: 120 min.
Porcji: 4
Głosów: 15
Ocena: 4.87
Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 3-4 papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 słoik papryki konserwowej w słoiku
- 2 czerwone cebule
- majeranek lub oregano (według uznania)
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 4 łyżki octu winnego
- 1 pęczek pietruszki
- utarta skórka z cytryny
- śmietana
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Łopatkę osolić, popieprzyć :) i obsmażyć na patelni w całości. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki! Dodać pokrojoną w paski paprykę (surowa i konserwowa), dodać także cebulę pokrojoną w krążki, puszkę pomidorów, 2 łyżki papryki w proszku, 4 łyżki octu winnego, majeranek lub oregano. Zalać wodą aż do szczytu mięsa. Piec w 180 c przez 3 godziny. Po upieczeniu porcje na talerzu polewamy śmietaną, posypujemy pietruszką i utartą skórką cytryny.
Region:  Kuchnia węgierska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik
Przepis czytano już 33237 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a agnieszkakarlik

















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin