przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Łopatka wieprzowa po węgiersku

Poziom: atwy
Czas: 120 min.
Porcji: 4
Gosw: 15
Ocena: 4.87
Skadniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 3-4 papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 słoik papryki konserwowej w słoiku
- 2 czerwone cebule
- majeranek lub oregano (według uznania)
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 4 łyżki octu winnego
- 1 pęczek pietruszki
- utarta skórka z cytryny
- śmietana
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Łopatkę osolić, popieprzyć :) i obsmażyć na patelni w całości. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki! Dodać pokrojoną w paski paprykę (surowa i konserwowa), dodać także cebulę pokrojoną w krążki, puszkę pomidorów, 2 łyżki papryki w proszku, 4 łyżki octu winnego, majeranek lub oregano. Zalać wodą aż do szczytu mięsa. Piec w 180 c przez 3 godziny. Po upieczeniu porcje na talerzu polewamy śmietaną, posypujemy pietruszką i utartą skórką cytryny.
Region:  Kuchnia wgierska
Sposb przygotowania:  Duszone
Przepis zosta dodany przez:  agnieszkakarlik
Przepis czytano ju 36492 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 1)
 napisz swj komentarz (wpisw: 1)



Doda/a agnieszkakarlik





Wszystko cacy, ale...
Doda/a ~yami02 dnia 2014-08-21 13:09:21

Wydaje si to by super fajna i prosta potrawa i z pewnoci wyprbuj przepis, ale... no wanie. 2kg samego misa na 2 osoby? P kilo na osob? Hehehe, chyba troszek za duo ;)













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin