przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ajerówka nalewka


Poziom: b. łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku
- łyżkę skórki otartej z pomarańczy
- kilka ziarenek kardamonu
- kawałeczek pokruszonej kory cynamonu
- 1 litr 45-proc. wódki

Opis przygotowania:
W maju lub w pierwszych dniach czerwca wykopać korzeń tataraku, oskrobać go, umyć, osuszyć na ściereczce.
Do gąsiorka wrzucić kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku, łyżkę skórki otartej z pomarańczy, kilka ziarenek kardamonu i kawałeczek pokruszonej kory cynamonu, zalać litrem 45-proc. wódki i zostawić w ciepłym miejscu na 8-10 dni, od czasu do czasu potrząsając gąsiorem.
Po 10 dniach wódkę zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, zostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na co najmniej 4-5 miesięcy.
Na przekąskę do tej wódki nasze prababki podawały konfiturę z korzeni tataraku smażoną w miodzie.a my...mamy ciasta warzywne...
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6216 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin