przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Alfredo

Poziom: b. łatwy
Głosów: 5
Ocena: 4.40
Składniki:
- 500 g makaronu,
- 50 g masła,
- 3 łyżki pietruszki ,
- 1,5 kubka śmietany (315 ml),
- 4 łyżki parmezanu,
- sól,
- pieprz.

Opis przygotowania:
Gotujemy makaron. Roztapiamy masło na małym ogniu, na patelni, dodajemy parmezan i śmietanę, czekamy, aż całość się zagotuje. Zmniejszamy płomień i gotujemy mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy posiekaną pietruszkę, sól, pieprz do smaku. Wylewamy sos na makaron i dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył makaron. Można przybrać gałązką tymianku lub innymi świeżymi ziołami. Najczęściej do tego sosu gotujemy fettucine (takie szerokie, płaskie wstążki), ale można użyć dowolnego makaronu.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 13506 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin