Aromatyczna lasagne |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 6 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 1 puszka pomidorów
1 cebula
400 g makaronu lasgane
500 g mielonego mięsa z indyka
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
300 g szpinaku
100 g startego sera żółtego
4-5 łyżek masła
3-4 łyżki maki
olej
3/4 szkalnki mleka
sól
pieprz
oregano
suszona bazylia
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa
|
Opis przygotowania: 1.Płaty makaronu podgotować około 8 minut , uwazając , żeby się nie skleiły.Przełożyć do zimnej wody.
2.Mięso podsmażyć na oleju , doprawić solą i pieprzem . Dodać posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku , a nastepnie pomidory . Poddusić . Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju , a następnie dodać do sosu . Doprawić do smaku bazylią i słodką papryką . Szpinak podsmażyć na łyżce masła , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawić solą i pieprzem.
3.Resztę masła roztopić , dodac mąkę i wlać mleko , cały czas mieszając . Doprawic solą , pieprzem i gałką . W natłuszczonej formie układać wrastwy makaronu , sosu beszamelowego , mięsa i szpinaku . Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. |
|
Opis / Uwagi: Z mięsem i szpinakiem a pomidory dodajaą dodatkowy smak temu cudeńku. |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 4918 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |