przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Aromatyczny napój musujący zwany monastyrskim


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 3 l
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 l wody stołowej lub oligoceńskiej
- 50 dag aromatycznego miodu akacjowego lub lipowego
- 5 dag świeżych drożdży
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- płaska łyżeczka utłuczonych w moździerzu pachnących korzeni (goździki, cynamon, ziarna ziela angielskiego i kolendry)

Opis przygotowania:
Zagotowujemy wodę z miodem i przyprawami, gdy trzeba, zbieramy szumowiny, odstawiamy do przechłodzenia. W łyżce letniego płynu rozprowadzamy drożdże, gdy podrosną, łączymy z chłodnym napojem, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, uważając, by nie dostały się pestki. Całość mieszamy, cedzimy przez sito wyłożone gazą i rozlewamy do idealne czystych butelek, które przykrywamy gazą i trzymamy przez 12 godz. w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie butelki z płynem szczelnie korkujemy i odstawiamy na 3 tygodnie do chłodnego, pozbawionego przewiewów miejsca. Napój podajemy dobrze schłodzony, w wysokich kieliszkach.
Opis / Uwagi:
czas- oprócz czasu na dojrzewanie napoju; niskokaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5658 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin