|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Babka drożdżowa - Topielec |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 25 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - masło 120 g
- mąka 2 szkl.
- jajka 2 szt
- mleko 1/3 szkl.
- cukier 1/2 szkl.
- drożdże 50 g
- cukier waniliowy 1 opak
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania ciasta
|
Opis przygotowania: Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.
Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.
Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.
Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.
Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).
Ciasto "utopione" w wodzie
Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.
Ciasto po wypłynięciu z wody
Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.
Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika
Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm.
Termostat ustawić na 180°C.
Włożyć do formy ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 8925 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 8) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Fotki Dodał/a termar dnia 2008-11-21 21:25:06
Poniżej przedstawiłam fazy powstawania ciasta:
1. dodanie rozczynu z drożdży,
2. Ciasto zatopione w wodzie,
3. ciasto po wypłynięciu,
4. ciasto w foremce, przed wstawieniem do piekarnika,
5. Po upieczeniu,
6. Posypane cukrem pudrem,
7. Już kroimy,
8. na stole razem z szarlotką na lanym cieście.
Do babki dodałam mielone orzechy, dlatego wizualnie wydaje się ciemna
|
|
|
|