Babka ziemniaczana z pieczarkami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: - 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 5 dag żółtego sera
- 25 dag pieczarek
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz do smaku
- łyżka tłuszczu do posmarowania formy
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obrać i opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą.
Ugotować pod przykryciem.
Odcedzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Oczyszczoną cebulę oraz pieczarki posiekać, podsmażyć na maśle. Połączyć z ziemniakami.
Dodać żółtka i ubitą z białek pianę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać.
Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku, aż ser się zrumieni. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 10359 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |