przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Baranina w sosie koperkowym

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.33
Składniki:
- 50-75 dag baraniny lub mięsa z jagnięcia
- pieprz, sól
- listek laurowy
- szklanka rosołu z kostki

Sos:
- 3 dag masła
- szklanka rosołu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Kawałek mięsa opłukać, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym listkiem laurowym. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce po czym przełożyć do szczelnie przykrytego rondla, podlać rosołem i dusić na małym ogniu ok.1,5 godz. Po uduszeniu mięso wyjąć, trochę przestudzić i pokrajać w plastry. Przygotowanie sosu: Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, dodać ocet i rozmieszane w małej ilości sosu z duszenia żółtko. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Całość wymieszać z sosem pozostałym po duszeniu, włożyć plastry mięsa i ogrzać na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 6745 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin