Barszcz biały |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 9 Ocena: 3.33 Składniki: - 8 średnich białych kiełbasek
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 1/2 pory
- 1 biały barszcz Knorra
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
- 1/2 litra wody
|
Opis przygotowania: Ugotować wywar z warzyw. Wyjąć warzywa. Do wywaru włożyć kiełbaski . Doprowadzić wywar do wrzenia. Zmniejszyć płomień gazu i parzyć kiełbaski przez 20 minut .Wyjąć kiełbaski. Barszcz biały rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać do wywaru. Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką. Włożyć do zupy pokrojone w ósemki jajka i pokrojone w plasterki kiełbaski. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki. |
|
Opis / Uwagi: Jedno z zwyczajowych dań podawanych w Święta Wielkanocne. Najsmaczniejszy na wywarze z białej kiełbasy. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 14879 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |