|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Barszcz czerwony (wigilijny) |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 9 Ocena: 3.89 Składniki: - 4 buraki (1 kg lub nieco więcej)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 dużych kapeluszy borowików
- 1/2 porcji włoszczyzny
- sól
- ziarna pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sok z cytryny
- cukier
- 2 szklanki kwasu buraczanego
|
Opis przygotowania: Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików gotujemy do miękkości w wodzie, w której się namoczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez ok. 30min, odstawiamy do wychłodzenia.
Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy, by smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby sie nie zagotował. |
|
Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na gotowanie ; niskokaloryczne, średnio-drogie
KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 19609 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|