Opis przygotowania: Mięso umyć, odkroić kości, zbić tłuczkiem z obu stron i przekroić każdy rostbef na dwie części. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 min.
Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku (krótko w bardzo wysokiej temperaturze). Zdjąć z nich skórki, oczyścić z nasion i pokroić na 8 części.
Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. Pora przekroić wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić na paseczki. Czosnek obrać i posiekać drobno lub wycisnąć. Pietruszkę posiekać.
W garnku roztopić masło i poddusić na nim pora (2 min.). Dodać pieczarki, czosnek i pietruszkę. Posolić, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze chwilkę.
Na rozgrzanym ruszcie upiec mięso z 2 stron.
Na dużej patelni rozłożyć papryki i osolić. Na papryce położyć mięso, zalać winem i dusić pod przykryciem przez 5 min. Befsztyki posolić (dopiero teraz), położyć na nich pieczarki z porami. Gotować tak długo (bez przykrycia), aż sos zgęstnieje. |