Bezy |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: 4 białka
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Szczypta soli
|
Opis przygotowania: Białka ubić na sztywna pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i sól. Ubijać trzeba tak długo, aż masa utrzyma się po odwróceniu do góry dnem miski ( trzeba się wykazać cierpliwością ;) )
Piec ( suszyć ) przez 45 minut w 120 st. C na blaszce wyłożonej pergaminem. |
|
Opis / Uwagi: Lubię bezy. Słodkie, z wierzchu chrupiące, w środku lekko wilgotne. Robiąc je w domu, mamy wpływ na wszystko. Kształt, konsystencję, kolor.
Jeśli dodamy likier blue curacao otrzymamy bezy niebieskie, jeśli sok żurawinowy - różowe, miętowy zielone. Dobrymi dodatkami są też prażone orzechy, kakao, kawa rozpuszczalna a nawet chili. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4884 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |