| Bezy | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 1.00
4 białka
 
 250 g cukru pudru
 
 1 łyżeczka soku z cytryny
 
 Szczypta soli
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Białka ubić na sztywna pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i sól. Ubijać trzeba tak długo, aż masa utrzyma się po odwróceniu do góry dnem miski ( trzeba się wykazać cierpliwością ;) )
 
 Piec ( suszyć ) przez 45 minut w  120 st. C na blaszce wyłożonej pergaminem.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Lubię bezy. Słodkie, z wierzchu chrupiące, w środku lekko wilgotne.  Robiąc je w domu, mamy wpływ na wszystko. Kształt, konsystencję, kolor.
Jeśli dodamy  likier blue curacao otrzymamy bezy niebieskie, jeśli  sok żurawinowy - różowe, miętowy  zielone.  Dobrymi dodatkami są też prażone orzechy, kakao, kawa rozpuszczalna a nawet chili.
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  mlynek | 
	| Przepis czytano już 5680 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |