przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bezy

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
4 białka

250 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

Szczypta soli

Opis przygotowania:
Białka ubić na sztywna pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i sól. Ubijać trzeba tak długo, aż masa utrzyma się po odwróceniu do góry dnem miski ( trzeba się wykazać cierpliwością ;) )

Piec ( suszyć ) przez 45 minut w 120 st. C na blaszce wyłożonej pergaminem.
Opis / Uwagi:
Lubię bezy. Słodkie, z wierzchu chrupiące, w środku lekko wilgotne. Robiąc je w domu, mamy wpływ na wszystko. Kształt, konsystencję, kolor. Jeśli dodamy likier blue curacao otrzymamy bezy niebieskie, jeśli sok żurawinowy - różowe, miętowy  zielone. Dobrymi dodatkami są też prażone orzechy, kakao, kawa rozpuszczalna a nawet chili.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4944 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin