Bigos |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 8 Głosów: 1 Ocena: 3.00 Składniki: - 75 dag białej kapusty
- 75 dag kiszonej kapusty
- 70 dag mięsa
- kiełbaska
- grzyby
- 4 ziarna jałowca
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1szkl czerwonego wina
- kilka śliwek kandyzowanych
- 3 dag smalcu
- sól
- pieprz
- cebula
- magi
|
Opis przygotowania: Kapustę gotujemy zalewając 3-4 szkl. wody.
Cebulę rumienimy na smalcu, potem dodajemy mięso i kiełbaskę, namaczamy grzyby we wrzątku, namaczamy śliwki we wrzątku, dodajemy wszystkie przyprawy.
Grzyby i śliwki siekamy, dodajemy do kapusty ale nie wylewamy wody ze śliwek i grzybów- ją tez dodajemy do kapisty.
Gotujemy do miękkości mięsa i kapusty. Na ostatnie pół godz. dodajemy wino, na samym końcu można dodać magii ponieważ gorzknieje kiedy jest długo gotowana. |
|
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 5232 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |