Biszkopt z truskawkami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg truskawek
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- galaretka truskawkowa
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka
|
Opis przygotowania: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian po łyżce mąki i piany oraz proszek do pieczenia. Lekko wymieszać łyżką cedzakową, włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 - 180°C i upiec na złoty kolor. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, wystudzić i wstawić do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Na wystudzonym biszkopcie ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 9478 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |