przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Biszkopt z truskawkami i Ptasim Mleczkiem


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
330 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
½ kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
150 g Ptasiego Mleczka (ok. 15 szt)

Opis przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Całość wylać do formy (wymiary ok. 34 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180°C.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Do wystudzonego budyniu dodać ubitą śmietanę, a następnie wystudzoną żelatynę i dokładnie wszystko razem zmiksować.Truskawki wypłukać, obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Ptasie mleczko pokroić na pół, a następnie połówki w trójkąty.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową, poukładać Ptasie Mleczko i lekko wcisnąć w masę, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu.Z tężejącej galaretki odlać jedną szklankę, a następnie spienić mikserem do białości. Tak powstałą piankę wylać na ciasto, poukładać truskawki i wylać resztę galaretki.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 3018 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin