|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bitki wieprzowe z truskawkami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: 500 g schabu,
300 g mrożonych truskawek,
2 łyżki oleju,
łyżka masła,
3 - 4 łyżki wytrawnego wina,
gałka muszkatołowa,
cukier,
sól,
pieprz.
|
Opis przygotowania: Schab opłukać i osuszyć, pokroić na 8 bitek, które lekko rozbić, dodać sól i pieprz, obsmażyć z obu stron na gorącym oleju. Przełożyć do rondla i dodać połowę nie rozmrożonych truskawek, masło i gałkę muszkatołową, podlać winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, ewentualnie uzupełniając wodą wygotowujący się sos. Gdy bitki są miękkie, dodać pozostałe truskawki, zagotować, zaprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Podawać na gorąco z ryżem na sypko. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 8493 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
okropne Dodał/a ~śliwka dnia 2008-11-27 12:56:02
Zrobiłam te bitki, są wstrętne, truskawki śmierdzaiły zamrażarką, puściły wodę i tym przeszły bitki, fuj a na dodatek zrobiły się z nich flaki. Nie ma to żadnego sprecyzowanego smaku.Nie polecam!
|
|
|
|