przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bitki wołowe w śmietanie

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 50 dkg miękkiej wołowiny (zrazówka)
- bułka bez skórki
- mleko
- 1 jajo
- 4 dkg masła
- 2 dkg mąki
- 12 dkg śmietany
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Pomimo że kotlety siekane wołowe nie należą do najlepszych, jednak wyjątek stanowią bitki w śmietanie, jeżeli są bardzo starannie zrobione. Namoczyć w mleku bułkę, mięso posiekać, posolić, dodać pieprzu. Wycisnąć bułkę z mleka, posiekać z nią mięso jeszcze raz, wbić żółtko, dodać roztopioną łyżkę masła i białko ubite na pianę. Masę wymieszać doskonale rękami. Robić na stolnicy okrągłe kotlety grubości dużego palca. Otaczać je w mące i smażyć na maśle, na wolnym ogniu, aby mocno się nie zrumieniły. Śmietanę wymieszać z mąką (pół łyżki), podlać nią bitki na patelni i dosmażyć.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 9915 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin