przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Bitki wołowe z grzybami

Poziom: redni
Gosw: 2
Ocena: 3.50
Skadniki:
- 60 dkg polędwicy wołowej
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 200 g kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3 dkg tłuszczu
- ok. 1 l wody

Opis przygotowania:
Grzyby moczyć przez kilka godzin. Wołowinę pokroić w plastry i szybko zrumienić na dużym ogniu na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa. Wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić pod przykryciem aż mięso skruszeje. Wody powinno być tyle, żeby wołowina nie wystawała za mocno z sosu. Na koniec dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie i zagęścić tą mieszanką sos. Najlepiej najpierw do kubka ze śmietaną i mąką wlewać po trochu gorącego sosu z garnuszka i dokładnie mieszać, a dopiero potem wlać wszystko z powrotem do rondelka. W przeciwnym razie mogą wytworzyć się grudki. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty.
Sposb przygotowania:  Duszone
Przepis czytano ju 7596 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin