przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Bitki wołowe z grzybami

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.50
Składniki:
- 60 dkg polędwicy wołowej
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 200 g kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3 dkg tłuszczu
- ok. 1 l wody

Opis przygotowania:
Grzyby moczyć przez kilka godzin. Wołowinę pokroić w plastry i szybko zrumienić na dużym ogniu na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa. Wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić pod przykryciem aż mięso skruszeje. Wody powinno być tyle, żeby wołowina nie wystawała za mocno z sosu. Na koniec dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie i zagęścić tą mieszanką sos. Najlepiej najpierw do kubka ze śmietaną i mąką wlewać po trochu gorącego sosu z garnuszka i dokładnie mieszać, a dopiero potem wlać wszystko z powrotem do rondelka. W przeciwnym razie mogą wytworzyć się grudki. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 7286 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin