przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bramboraky

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.33
Składniki:
800 g ziemniaków,
4 łyżki mleka,
200 g mąki,
250 g wędzonki,
4 ząbki czosnku,
2 jajka,
sól,
2 łyżeczki majeranku,
pieprz,
smalec do smażenia,
liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.

Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżką, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky.
Region:  Kuchnia czeska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 8334 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin