Brownie inaczej | 
	 | 
		Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00  Składniki: Masa czekoladowa: 
- po 1 kg mąki i cukru 
- 6 jajek 
- 1 l śmietany 36% 
- 1 proszek do pieczenia 
- 4 gorzkie czekolady 
 
Polewa: 
- 1/3 kostki margaryny 
- 1 łyżka wody 
- 1 czubata łyżka kakao 
- 4 łyżki cukru 
 
Poza tym (do wyboru): 
- bakalie (np. rodzynki, kandyzowane wiśnie i inne owoce 
orzechy) 
- migdały grubo posiekane 
- czekoladowe chrupki do mleka
 
  | 
	Opis przygotowania: Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Z białek ubić sztywną pinę. Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać dodatki- albo migdały, albo kandyzowane owoce albo chrupki czekoladowe. Jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać pianę i delikatnie wymieszać a następnie ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok. 1 h w 180°C. Składniki polewy podgrzewać w rondelku i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Lekko przestudzone ciasto polać polewą. 
Ciasto to można robić na kruchym spodzie. Czasem też do kruchego ciasta i masy czekoladowej można dodać trochę cynamonu. | 
	 | 
	| Region:  Kuchnia amerykańska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	 | 
		| Przepis czytano już 8926 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |