przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Brownie inaczej

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
Masa czekoladowa:
- po 1 kg mąki i cukru
- 6 jajek
- 1 l śmietany 36%
- 1 proszek do pieczenia
- 4 gorzkie czekolady

Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

Poza tym (do wyboru):
- bakalie (np. rodzynki, kandyzowane wiśnie i inne owoce
orzechy)
- migdały grubo posiekane
- czekoladowe chrupki do mleka

Opis przygotowania:
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Z białek ubić sztywną pinę. Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać dodatki- albo migdały, albo kandyzowane owoce albo chrupki czekoladowe. Jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać pianę i delikatnie wymieszać a następnie ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok. 1 h w 180°C. Składniki polewy podgrzewać w rondelku i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Lekko przestudzone ciasto polać polewą.
Ciasto to można robić na kruchym spodzie. Czasem też do kruchego ciasta i masy czekoladowej można dodać trochę cynamonu.
Region:  Kuchnia amerykańska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5772 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin