Brownie inaczej |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: Masa czekoladowa:
- po 1 kg mąki i cukru
- 6 jajek
- 1 l śmietany 36%
- 1 proszek do pieczenia
- 4 gorzkie czekolady
Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Poza tym (do wyboru):
- bakalie (np. rodzynki, kandyzowane wiśnie i inne owoce
orzechy)
- migdały grubo posiekane
- czekoladowe chrupki do mleka
|
Opis przygotowania: Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Z białek ubić sztywną pinę. Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać dodatki- albo migdały, albo kandyzowane owoce albo chrupki czekoladowe. Jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać pianę i delikatnie wymieszać a następnie ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok. 1 h w 180°C. Składniki polewy podgrzewać w rondelku i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Lekko przestudzone ciasto polać polewą.
Ciasto to można robić na kruchym spodzie. Czasem też do kruchego ciasta i masy czekoladowej można dodać trochę cynamonu. |
|
Region: Kuchnia amerykańska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 8137 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |