przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Buraczki marynowane

Poziom: b. atwy
Gosw: 3
Ocena: 4.33
Skadniki:
- niezbyt wyrośnięte buraczki

Zalewa na 1 litr wody:
- kopiasta łyżka cukru
- płaską łyżkę soli
- pełna łyżeczka kwasku cytrynowego

Opis przygotowania:
Podczas wykopywania buraków, zawsze między dużymi jest część mało wyrośniętych, które najczęściej odkłada się razem z liśćmi na karmę. Można z tych właśnie maleńkich buraczków przygotować bardzo smaczna marynatę na zimę.
Przygotowujemy ją w następujący sposób: buraczki umyć i ugotować w skórkach. Obrać, ułożyć w słojach. Większe pokroić na ćwiartki.
Przygotować zalewę wg podanego składu.
Do każdego słoika wsypać szczyptę kminku, zalać gorącą zalewą, słoje zamknąć i pasteryzować 15 - 18 minut.
Buraczki marynowane, dobre są dopiero po 3 - 4 tygodniach.
Przepis zosta dodany przez:  termar
Przepis czytano ju 5294 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin