Buraczki marynowane |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 3 Ocena: 4.33 Składniki: - niezbyt wyrośnięte buraczki
Zalewa na 1 litr wody:
- kopiasta łyżka cukru
- płaską łyżkę soli
- pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
|
Opis przygotowania: Podczas wykopywania buraków, zawsze między dużymi jest część mało wyrośniętych, które najczęściej odkłada się razem z liśćmi na karmę. Można z tych właśnie maleńkich buraczków przygotować bardzo smaczna marynatę na zimę.
Przygotowujemy ją w następujący sposób: buraczki umyć i ugotować w skórkach. Obrać, ułożyć w słojach. Większe pokroić na ćwiartki.
Przygotować zalewę wg podanego składu.
Do każdego słoika wsypać szczyptę kminku, zalać gorącą zalewą, słoje zamknąć i pasteryzować 15 - 18 minut.
Buraczki marynowane, dobre są dopiero po 3 - 4 tygodniach. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7625 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |