przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Buraczki marynowane

Poziom: b. łatwy
Głosów: 3
Ocena: 4.33
Składniki:
- niezbyt wyrośnięte buraczki

Zalewa na 1 litr wody:
- kopiasta łyżka cukru
- płaską łyżkę soli
- pełna łyżeczka kwasku cytrynowego

Opis przygotowania:
Podczas wykopywania buraków, zawsze między dużymi jest część mało wyrośniętych, które najczęściej odkłada się razem z liśćmi na karmę. Można z tych właśnie maleńkich buraczków przygotować bardzo smaczna marynatę na zimę.
Przygotowujemy ją w następujący sposób: buraczki umyć i ugotować w skórkach. Obrać, ułożyć w słojach. Większe pokroić na ćwiartki.
Przygotować zalewę wg podanego składu.
Do każdego słoika wsypać szczyptę kminku, zalać gorącą zalewą, słoje zamknąć i pasteryzować 15 - 18 minut.
Buraczki marynowane, dobre są dopiero po 3 - 4 tygodniach.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4939 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin