przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Buraki ze śmietaną

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 4.75
Składniki:
- 50-60 dag dorodnych czerwonych buraków
- łyżka mąki
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- cukier
- ocet winny
- lub sok z cytryny

Opis przygotowania:
Buraki dokładnie wyszorować.
Ugotować w lekko osolonym wrzątku lub upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Gdy ostygną, obrać ze i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraki doprawić do smaku solą i cukrem.
Mąkę wsypać do 3-4 łyżek zimnego wywaru z gotowania buraków lub do zwykłej, przegotowanej i ostudzonej wody.
Dokładnie wymieszać.
Połączyć z burakami,zagotować, często mieszając.
Następnie lekko ostudzić, dodać śmietanę.
Doprawić do smaku octem winnym lub sokiem z cytryny (ewentualnie ponownie solą i cukrem).
Smak tego dania można wzbogacić, dodając do buraków starte na tarce, surowe jabłka.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7836 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin