|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Cannelloni |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Głosów: 6 Ocena: 4.00 Składniki: Farsz:
- 3 łyżki masła
- 400 gram mielonej wołowiny (lub mielonego indyka)
- 1 łyżka oleju
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 posiekanego lub startego na tarce selera
- 2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki lub więcej według upodobań
- 45 gram świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 1 porcja pomidorów - średnia puszka koncentratu
Beszamel:
(robić na samym końcu już po faszerowaniu makaronu)
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 200 gram parmezanu
Sos pomidorowy
- 2 1/2 łyżki oliwy
- 125 gram drobno posiekanej cebuli
- 1 drobno posiekany seler (robię jak wyżej)
- 1 kilogram pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub ok. 2 średnich puszek koncentratu, wszystko zależy od wielości selera i tego jak bardzo jest kwaśny koncentrat)
- 1 listek laurowy
- 6-8 listków bazylii lub 1 łyżka suszonej bazylii
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Składniki farszu mieszamy.
Przygotowujemy SOS POMIDOROWY (olej podgrzewamy w rondlu w nim smażymy seler i cebulę na złoty kolor, dodajemy pomidory, koncentrat, listek laurowy, bazylię, sól, pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i mieszamy co jakiś czas, gotując bez przykrycia kilkanaście minut).
Cannelloni nadziewamy farszem.
Przygotowujemy SOS BESZAMELOWY (masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę aż wchłonie masło. Podgrzewamy na słabym ogniu przez 4-5minut uważając aby nie przypalić zasmażki. W tym czasie podgrzewamy mleko, wlewamy do rondla mieszając, by sos był zupełnie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok.20 minut i gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany dodajemy parmezan).
Smarujemy masłem naczynie, w którym będziemy zapiekać cannelloni i rozsmarowujemy na dnie cienką warstwę sosu pomidorowego. Ostrożnie nakładamy cannelloni i polewamy beszamelem. Na wierzch wykładamy resztę sosu pomidorowego i starty parmezanem oraz drobinki masła.
Zapiekamy ok. 15-20 minut. |
|
Opis / Uwagi: Makaronu "cannelloni" nie gotuję przed nadziewaniem.
Cannelloni przygotowuję w szklanej formie wielkości 3/4 piekarnika. Wystarcza na posiłek 5-cio osobowej rodzinki. Danie to robię bardzo rzadko z tego powodu, że jest czasochłonne. |
| Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis został dodany przez: milovia | Przepis czytano już 12682 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Pyszne Dodał/a blumenfeld dnia 2010-03-07 20:10:17
Danie jest przepyszne, ale bardzo pracochłonne. Mi przygotowanie zajęło ponad 2h.
|
|
|
|