przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cannelloni

Poziom: średni
Czas: 50 min.
Głosów: 6
Ocena: 4.00
Składniki:
Farsz:
- 3 łyżki masła
- 400 gram mielonej wołowiny (lub mielonego indyka)
- 1 łyżka oleju
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 posiekanego lub startego na tarce selera
- 2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki lub więcej według upodobań
- 45 gram świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 1 porcja pomidorów - średnia puszka koncentratu

Beszamel:
(robić na samym końcu już po faszerowaniu makaronu)
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 200 gram parmezanu

Sos pomidorowy
- 2 1/2 łyżki oliwy
- 125 gram drobno posiekanej cebuli
- 1 drobno posiekany seler (robię jak wyżej)
- 1 kilogram pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub ok. 2 średnich puszek koncentratu, wszystko zależy od wielości selera i tego jak bardzo jest kwaśny koncentrat)
- 1 listek laurowy
- 6-8 listków bazylii lub 1 łyżka suszonej bazylii
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Składniki farszu mieszamy.

Przygotowujemy SOS POMIDOROWY (olej podgrzewamy w rondlu w nim smażymy seler i cebulę na złoty kolor, dodajemy pomidory, koncentrat, listek laurowy, bazylię, sól, pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i mieszamy co jakiś czas, gotując bez przykrycia kilkanaście minut).

Cannelloni nadziewamy farszem.

Przygotowujemy SOS BESZAMELOWY (masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę aż wchłonie masło. Podgrzewamy na słabym ogniu przez 4-5minut uważając aby nie przypalić zasmażki. W tym czasie podgrzewamy mleko, wlewamy do rondla mieszając, by sos był zupełnie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok.20 minut i gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany dodajemy parmezan).

Smarujemy masłem naczynie, w którym będziemy zapiekać cannelloni i rozsmarowujemy na dnie cienką warstwę sosu pomidorowego. Ostrożnie nakładamy cannelloni i polewamy beszamelem. Na wierzch wykładamy resztę sosu pomidorowego i starty parmezanem oraz drobinki masła.
Zapiekamy ok. 15-20 minut.
Opis / Uwagi:
Makaronu "cannelloni" nie gotuję przed nadziewaniem. Cannelloni przygotowuję w szklanej formie wielkości 3/4 piekarnika. Wystarcza na posiłek 5-cio osobowej rodzinki. Danie to robię bardzo rzadko z tego powodu, że jest czasochłonne.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 12212 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Dodał/a blumenfeld





Pyszne
Dodał/a blumenfeld dnia 2010-03-07 20:10:17

Danie jest przepyszne, ale bardzo pracochłonne. Mi przygotowanie zajęło ponad 2h.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin