przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cannelloni

Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 6 - 8
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego mielonego
- 3 cebule
- papryczka chilli
- główka czosnku
- pół krzaczka bazylii
- koncentrat pomidorowy
- kartonik przecieru pomidorowego
- puszka kukurydzy
- puszka białej fasolki (opcjonalnie)
- opakowanie makaronu cannelloni
- 0,3 kg sera żółtego
- śmietana 18%
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- cukier

Opis przygotowania:
1. Smażymy czosnek z cebulą i papryczką chilli do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia.
2. Do mięsa dodajemy koncentrat, dorzucamy kukurydzę, fasolkę* i posiekaną bazylię. Sos gotujemy na maleńkim ogniu minimum godzinę, ale nie zaszkodzi dwie - mięso jest delikatniejsze. W tzw. międzyczasie przyprawiamy wg uznania (nie od razu, żeby smaki składników się połączyły - wtedy łatwiej ocenić smak całości).
3. Dno formy smarujemy warstewką śmietany. Faszerujemy makaron sosem (najlepiej jak sos wystygnie, wtedy można zrobić to ręką) i układamy na dnie.
4. Pozostały sos mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy wg uznania przypraw i zalewamy rurki makaronu, tak aby makaron nie wystawał (wtedy spiecze się i będzie twardy).
5. Potrawę posypujemy startym żółtym serem, przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach przez ok 30min.
Opis / Uwagi:
*Fasolka powoduje, że potrawa jest bardziej syta i nadaje się na imprezy ale nie jest ona konieczna gdy gotuje się na własny użytek. Czas przygotowania nie obejmuje gotowania się sosu oraz pieczenia.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  telkira
Przepis czytano już 6615 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin