przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Carpaccio

Poziom: łatwy
Głosów: 5
Ocena: 4.00
Składniki:
500 g polędwicy (najlepiej ze środkowej części),
oliwa (najlepiej truflowa),
4 łyżeczki kaparów,
4 łyżeczki utartego parmezanu,
sól,
biały pieprz.

Opis przygotowania:
Surową polędwicę dokładnie wyczyścić z błon i żyłek, umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki, żeby solidnie stężała, ale nie zamarzła. Gdy jest twarda, wyjąć ją z folii i bardzo ostrym nożem pokroić na możliwie jak najcieńsze paski. Wydmarować je oliwą i dekoracyjnie ułożyć na talerzach. Przystawkę tę podawać z z parmezanem, kaparami, szczyptą soli i białego pieprzu.
Opis / Uwagi:
W niektórych restauracjach podaje się pieprz cytrynowy, sos pesto, sos winegret, posiekane szalotki. Najważniejsze, ażeby dodatkami nie zamordować cudownego, delikatnego smaku surowej polędwicy.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 13504 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin